fbpx

Familiehistorie

Geschreven door Dirk Wolthuis de huidige schipper

In het begin van de vorige eeuw waren mijn opa en oma al schipper en hadden zij een tjalk van 45 ton. Deze tjalk werd gebruikt om vuile was te vervoeren van Amsterdam naar de wasserijen in Haarlem. Op de terugtocht werd de gewassen was meegenomen.

De tjalk was een zeilschip en op windstille of verkeerde winddagen, moest de tjalk voorgetrokken worden. Omdat er geen geld was om een zogenaamde scheepsjager in te huren (man met paard, die zich verhuurde om schepen voort te trekken), moest de hele familie de Tjalk op en neer trekken van Amsterdam naar Haarlem. Opa voorop, de kinderen daarachter, oma aan het roer. Allemaal op klompen, en wanneer mijn vader zijn klompen had versleten, kreeg hij op zijn falie omdat hij dan zijn voeten niet goed had opgetild.

In het midden van de vorige eeuw had mijn vader een Tjalk van 152 ton met 18 pk, dat was heel wat in die tijd.

In 1978 zijn mijn ouders met pensioen en aan wal gekomen; na 42 jaar op de scheepvaart te hebben gezeten.

Nog geen week later kocht mijn vader weer een bootje, omdat hij het water zo miste. Die passie voor het water, gecombineerd met het “gezellige” motiveerde mij om in de rondvaarten te komen.

Wij bestaan inmiddels meer dan 40 jaar. In 1993 heb ik het bedrijf overgenomen van mijn ouders. Sinds 2020 is mijn zoon Tim in het bedrijf gekomen. Ik ben trots dat mijn zoon staat te trappelen om op termijn volledig de rederij over te nemen. Hoe mooi is dat?

Toekomst...

Ik, Tim Wolthuis ben sinds 2020 ook in het bedrijf toegetreden.

De 3de generatie Wolthuis op de Bossche wateren. Na jaren als kok in de Horeca ben ik terug in dienst gekomen bij Rederij Wolthuis.

Ik ben altijd bezig met het verbeteren van ons bedrijf op een gezellig Brabants niveau.

Heeft u op- of aanmerkingen, verbeter punten of tips?

Vertel mij het aub op info@rederijwolthuis.nl

Familiefoto Wolthuis
Rederij Wolthuis
Familie Rederij Wolthuis 2
Bel ons